دیابت نوع 1

درمان دیابت نوع 1

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 یک سندرم متابولیک مزمن و شایع ترین اختلال اندوکرین در دوران کودکی و نوجوانی است که در هر سنی ممکن است بروز نماید ولی اوج شیوع آن 10 تا 15 سالگی است و 75 درصد موارد تا قبل از 18 سالگی تشخیص داده می شود. سلول‌های پانکراس افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند، قادر به ساخت انسولین نیستند یا میزان بسیار کمی از آن تولید می‌کنند. انسولین هورمونی است که به سلول‌های بدن شما کمک می‌کند تا از گلوکز برای انرژی استفاده کند.

بدن شما از غذایی که می‌خورید گلوکز دریافت می‌کند. انسولین درواقع به شما اجازه می‌دهد تا گلوکز از خون شما به سلول‌های بدن منتقل شود.

در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به دیابت نوع 1 انداخته و در رابطه با این بیماری توضیحات کامل و جامعی را ارائه دهیم، پس با تریتا  همراه باشید.

علائم دیابت نوع 1

دیابت نوع یک دارای علائم مختلفی است که مشخص شدن آن‌ها ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها طول بکشد. این علائم می‌توانند در عرض چند هفته یا چند ماه ظاهر شوند. امکان شدید شدن علائم از زمانی که ظاهر شوند، وجود دارد. از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرسنگی بیش از حد
  • تشنگی بیش از حد
  • تاری دید
  • خستگی
  • تکرر ادرار
  • کاهش چشمگیر وزن در مدت‌زمان کوتاه

یکی از عوارض دیابتی از نوع 1 کتواسیدوز است و افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، با عوارض زیر رو به رو خواهند شد:

  • تنفس سریع و پی در پی
  • خشکی پوست و دهان
  • صورت برافروخته
  • بوی نفس خاص
  • حالت تهوع
  • استفراغ یا درد معده

اگر علائم دیابت نوع یک را دارید، لازم است تا حتماً به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری دیابت نوع یک

مقایسه دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2

ماهیت دیابت نوع 1 و نوع 2 یکسان است؛ یعنی در هر دو اختلالی در انسولین وجود دارد. آنها در فاکتورهایی مانند عوامل ایجاد‌کننده بیماری، افراد مستعد و چگونگی درمان با یکدیگر تفاوت دارند. در نوع اول، بدن اصلا قادر به تولید انسولین نیست. در نوع دوم، بدن قادر به تولید انسولین است اما مقاومت در برابر آن وجود دارد. یعنی این هورمون نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد از دیگر تفاوت‌های بین آنها می‌توان به سرعت و شدت بروز علائم اشاره کرد. افرادی که به نوع اول مبتلا هستند علائم را با سرعت و شدت بیشتری تجربه خواهند کرد؛ این در حالی است که علائم در نوع دوم، به آرامی و در طی چندین سال بروز می‌کنند..

محققان تخمین می‌زنند که بین 4 تا 14 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است دیابت خودایمنی نهفته داشته باشند. بسیاری از پزشکان هنوز با این بیماری آشنا نیستند و به دلیل سن و علائم، فرد را مبتلا به دیابت نوع 2 را فرض می‌کنند.

علت ایجاد دیابت نوع یک

علت دقیق ایجاد بیماری دیابت همچنان ناشناخته است. با این حال، تصور می‌شود که دیابت نوع 1، یک بیماری خود ایمنی است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های بتا در پانکراس حمله می‌کند.

این سلول‌ها مسئول تولید انسولین هستند و این حمله باعث آسیب به آن‌ها می‌شود.  عوامل ژنتیکی و محیطی مانند ویروس‌ها نیز ممکن است در ابتلا به بیماری دیابت نقش داشته باشند.

تشخیص دیابت نوع 1

دیابت نوع یک معمولاً از طریق یک سری آزمایشات تشخیص داده می‌شود. بر اساس نشانه‌های به‌دست آمده و از این آزمایشات، می‌توان نتیجه گرفت که فرد به دیابت نوع 1 مبتلا است یا خیر.

درمان دیابت نوع 1

درمان دیابت نوع 1

در صورت تشخیص دیابت نوع یک، برای کمک به بدن در استفاده از قند خون باید انسولین به بدن تزریق شود. سایر درمان‌ها نیز ممکن است برای کنترل علائم دیابت نوع 1 جوابگو باشند و به شما اجازه بدهند تا مسیر درمان دیابت نوع یک را با سرعت بسیار زیادی طی کنید. اگر بخواهیم روش‌های درمان دیابت را به شما معرفی کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

انسولین

افراد مبتلا به دیابتی از نوع یک باید هر روز انسولین استفاده کنند. برخی از افراد از پمپ انسولین استفاده می‌کنند. پمپ از طریق ست تزریق به بدن وصل می‌شود و انسولین را به صورت زیرجلدی به بدن تزریق می‌کند.

رژیم و ورزش

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 برای ثابت نگه‌داشتن قند خون باید وعده‌ها و میان وعده‌های منظمی داشته باشند. یک متخصص تغذیه می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید یک برنامه غذایی مناسب برای کنترل قند خون داشته باشید. ورزش نیز به کاهش سطح قند خون شما کمک می‌کند. ممکن است لازم باشد تا مقادیر انسولین متناسب با سطح ورزش شما تنظیم شود.

همچنین ببینید: مراقبت پای دیابتی

نقش ورزش در کنترل و مدیریت بیماری دیابت نوع یک

ورزش می‌تواند برای افراد مبتلا به دیابتی از نوع 1 یک قسمت حیاتی از سبک زندگی سالم باشد که برای افراد مبتلا به این نوع دیابت گزینه درمانی فوق‌العاده‌ای محسوب می‌شود.

بهترین روش برای کنترل قند خون، ورزش است. متخصصان پیشنهاد می‌کنند افراد دیابتی برای سلامتی مطلوب ورزش منظم داشته باشند. افرادی که دیابت نوع یک دارند باید حداقل 140 دقیقه در هفته ورزش کنند. ورزش‌های هوازی و همچنین تمرینات قدرتی برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است.

برای انجام مرتب ورزش بهتر است تا از یک فرد متخصص در این حوزه کمک گرفته و به ورزش‌هایی مشغول شوید که به شما کمک می‌کند تا بتوانید قند خون خود را به بهترین شکل ممکن کنترل کنید.

کنترل دیابت نوع 1

عوارض دیابت نوع 1

ابتلا به دیابت نوع یک می‌تواند به قسمت‌های مختلف بدن آسیب بزند. اگر دیابت به درستی کنترل نشود، ممکن است به بیماری‌ها و مشکلات زیر مبتلا شوید:

  • افزایش خطر حمله قلبی
  • مشکلات چشمی از جمله نابینایی
  • آسیب عصبی
  • آسیب های پوستی :زخم و عفونت پوست، به‌ویژه در پا که می‌تواند در موارد جدی منجر به قطع عضو شود.
  • آسیب کلیه

در دیابتی از نوع 1 مانند دیابت نوع 2 بیماران به مرور زمان دچار مشکلاتی از قبیل نوروپاتی و افزایش ریسک ابتلا به عفونت می شوند که نیاز است در این خصوص با مشاوره گرفتن از کارشناسان ما در تریتا و با انتخاب هوشمندانه محصولات ترمیم زخم، باعث کاهش عفونت زخم و کاهش ریسک تبدیل زخم های حاد به زخم های مزمن شوند.

زندگی با بیماری دیابت نوع یک

دیابت نوع یک، یک بیماری مزمن و بدون درمان است. با این حال، افراد مبتلا به دیابت می‌توانند با درمان مناسب مانند مصرف انسولین، داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش، زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.

همچنین ببینید: همه چیز درباره دیابت نوع 2

3 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *