بیماری قارچ پوستی چگونه به وجود می آید؟
قارچهای بیماریزا، قارچ هایی هستند که باعث بیماری در انسانها یا سایر جانوران میشوند. تقریباً ۳۰۰ گونه قارچ بیماریزا برای انسان شناخته شدهاست. قارچها یوکاریوت هستند، اما بسیاری از قارچهای بیماریزا ریزسازواره هستند. قارچ ها معمولا در محیط گرم، مرطوب و در جایی که لایههای پوست روی هم قرار میگیرند لانه می کنند مانند: بین انگشتان پا، ناحیه تناسلی، زیر سینه ها، کشاله ی ران و پوست سر که کشاله ران و پاها هم در مردان و هم در زنان بیشترین میزان ابتلا را دارد.
عفونت های قارچ پوستی سطحی جزء عفونت های شایع پوست هستند که به شکل های مختلف پوست و مخاط را درگیر می کنند. عفونت های قارچی پوست و مو در دهه های اخیر ۲۰ تا ۲۵ درصد جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده است. قارچ پوستی با توجه به ناحیهای از بدن که درگیر شده است، دستهبندی میشوند. این ضایعه پوستی روی سطح پوست یا به صورت زیرپوستی ایجاد میگردد.
فراوان ترین عفونت های قارچی جلدی درماتوفیت ها هستند.از نظر بالینی درماتوفیت ها بر اساس محل گرفتاری نامگذاری می کنند، توزیع جغرافیایی درماتوفیت ها علاوه بر اینکه از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است بلکه در طول سال های متوالی نیز تفاوت دارد. درماتوفیت ها از طریق انسان، حیوان و خاک قابل انتقال می باشند.
- کاندیدا قارچی مخمری می باشد که برخی از گونه های آن جزء فلور طبیعی پوست و مخاط هستند و در شرایط مناسب از عوامل مهم ایجاد کنندهی عفونتهای فرصت طلب قارچی در انسان میباشند.
- تینیا ورسیکالر این نوع از قارچ پوستی، در بزرگسالان و نوجوانان شایعتر است. این بیماری، یک عفونت قارچی مزمن پوستی است که باعث تغییر رنگ پوست و پدید آمدن لکههای قرمز یا قهوهای رنگ بر روی سطح پوست میشود. علائم آن شامل جوشهای بدون خارش بر روی بدن و وجود لکههای قرمز رنگ میباشند.
- تینیا پدیس که به بیماری پای ورزشکاران نیز معروف است، یک عفونت قارچ پوستی است که بر روی پاها اثر میگذارد. این بیماری باعث میشود که پوست در میان انگشتان پا سفید شود و جوشهای خارشدار ایجاد شوند.
- تینیا کروریس که به خارش ژوک هم شناخته می شود معمولا ناحیه کشاله ران و ناحیه تناسلی فرد و مقعد درگیر میشوند.این بیماری نیز در مردان شیوع بیشتری داشته و اغلب در شرایط آب و هوایی گرم بروز میدهد. ابتلای زنان به این بیماری بسیار نادر است. علائم ابتلا به خارش ژوک شامل موارد زیر می شوند.
- تینیا کپیتیس عفونت قارچ پوستی سر یک عفونت واگیردار است که در بین کودکان از شیوع بیشتری برخوردار است.از علائم آن میتوان به خارش، راش های قرمز و فلس مانند و ریزش موها اشاره کرد.
- تینیا اونگونیوم عفونت قارچی ناخن، میتواند هم دست و هم پا را درگیر کند و اغلب سبب ضخیم شدن و تغییر شکل ناخن میشود. انگشتان پا در مقایسه با انگشتان دست بیشتر تحت تاثیر این عفونت قرار میگیرند.
همچنین ببینید: رنگ زخم نشانه چیست؟
علت قارچ پوستی چیست؟ علائم قارچ پوستی
قارچ میکروارگانیسمی میباشد که به گرما و رطوبت علاقه دارد. بنابراین از طریق لباسهای کثیف و مرطوب، کفشهای آلوده و مرطوب استفاده طولانی از کفش های ورزشی از عوامل ایجاد هستند. بیماری از طریق مکان های ورزشی، استخرهای عمومی، حمام عمومی و استفاده از کفش فرد آلوده قابل انتقال می باشد.
تینیا کورپوریس این عفونت قارچی توسط یک راش حلقوی شکل در هر جایی از بدن یا صورت شناخته می شود که با خارش پوست همراه است.شیوع آن در اقلیمهای گرم بیشتر است.
افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری قارچ پوستی
این بیماری مسری ممکن است هرکسی را مبتلا کند، اما در برخی افراد احتمال بروز این بیماری قارچ پوستی بیشتر است. هم چنین با افزایش سن شیوع عفونت های قارچی بیشتر می شود.
افراد مصرف کننده داروهای استروئیدی، سرطانیها، افرادی با سیستم ایمنی ضعیف، افرادی با سابقه ابتلا به عفونت پوستی، افراد چاق و دارای اضافه وزن، مصرف کنندههای آنتی بیوتیک، زنان باردار، افراد مبتلا به دیابت، از افرادی هستند که بدن آنها مستعد ابتلا به بیماریهای قارچ پوستی میباشند.
نشانه و علت انواع قارچ پوستی
تغییرات پوستی مانند قرمزی، تورم و لایه برداری پوست ( پوسته پوسته شدن) احساس سوزش و خارش، بوی نامطبوع و … از دیگر نشانههای این بیماری میباشند. ایجاد زخم، جوشهای چرکی و ترشحات سفید رنگ هم از علائم بیماری قارچی میباشند.
درمان قارچ پوستی و عفونت قارچ پوستی
- درمان قارچ پوستی فرآیند سخت و طولانی نمیباشد و نیازی به بستری شدن ندارد.
- داروهایی که برای درمان زخم قارچی تجویز میشود، بیشتر داروهای موضعی میباشند. داروهای موضعی درمان کننده قارچها سبب خشک کردن محیط آلوده و از بین بردن عفونت سطحی آن میشوند. لازم به ذکر است برای درمان قطعی و کامل در مواردی نیاز به داروهای خوراکی یا وریدی میباشد. توجه داشته باشید که داروها باید با تجویز پزشک مصرف شود.
- استفاده از اسپریهای آنتیسپتیک موثر بر قارچ و مخمرها از جمله مواردی است که برای درمان عفونت قارچ پوستی مورد استفاده قرار میگیرد. اسپری طباسپت برای درمان عفونت قارچ پوستی بسیار موثر و کارآمد می باشد.
- پس از درمان، تمام لباسها، ملحفهها، حوله و سایر وسایل شخصی خود را تمیز بشویید.
درمان قارچ پوستی در کودکان
کودکان به علت سیستم ایمنی ضعیفتری که دارند، احتمال بالایی برای ابتلا به قارچ پوستی دارند. علائم خردسالان بیشتر به صورت احساس سوزش و خارش در کشالهی ران و پوشک آنها ، برفکهای سفید روی پوست و داخل دهان آنها ، بی قراری و گریههای مکرر میباشند.
در کودکانی با سن بالاتر این علامتها به صورت تغییرات خلق و خویی، اختلالات شنوایی و تمایل زیاد به خوردن شیرینی و کاهش میزان قدرت یادگیری و … میباشند.
پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی پوست
- لباسهای خود را پس از شستشو کاملاً خشک نمایید. بهتر است لباسها در معرض آفتاب یا حرارت خشک شوند.
- لباسهایی که بر تن میکنید ، نباید نم یا رطوبتی داشته باشند.
- اگر مستعد ابتلا به قارچ پوستی میباشید ، از لباسهایی با جنس نخی یا سایر جنسهایی که تعریق کمتری میکنند استفاده نمایید.
- هرگونه زخمی که در بدن ایجاد شود، میتواند در صورت عدم درمان زخم به عفونتهای قارچی هم آلوده شود. بنابراین در درمان زخم باید به شیوه بهداشتی عمل کنید.
- رعایت بهداشت فردی در خصوص عدم مرطوب ماندن لای انگشتان پا، استفاده از کفش های خنک و جوراب نخی برای جلوگیری از تعریق پا به خصوص در فصول گرم.
- عدم استفاده از کفش یا دم پایی دیگران به خصوص در مراکز ورزشی
- اجتناب از پابرهنه راه رفتن در حمام، سالن های ورزشی عمومی و محیط اطراف استخر
- کنترل قند خون در افراد دیابتی