پسوریازیس
یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکههای قرمز و به شکل پوسته پوسته در بخشهایی چون زانو، آرنج، پوست سر و… میشود.
یک بیماری شایع و مزمن است که هیچ درمان مشخصی ندارد. این بیماری چرخههایی را طی میکند که در آن طی چند هفته یا چند ماه ممکن است باعث افزایش علائم شود، سپس برای مدتی فروکش میکند یا بهبود پیدا میکند. روشهایی وجود دارد که به شما در مدیریت علائم این بیماری کمک میکند و میتوانید سبک زندگی و استراتژیهای گوناگونی را برای مقابله انتخاب کنید. با تریتا همراه باشید تا در این مطلب به بررسی این بیماری پرداخته و در مورد آن صحبت کنیم.
علائم پسوریازیس
علائم و نشانهها میتواند در افراد مختلف، متفاوت باشد. از علائم و نشانههای رایج این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد لکههای قرمز بر روی پوست به شکل ضخیم و نقرهای رنگ
- به وجود آمدن نقاط کوچک پوسته پوسته شده (پوست فلس مانند)
- پوست خشک و ترک خورده که دچار خونریزی یا خارش میشود
- خارش، سوزش یا درد در پوست
- ناخنهای ضخیم، شکاف دار یا برجسته شده
- متورم و سفت شدن مفاصل
- لکهها میتوانند بر روی سطح بدن متغیر باشند. شایعترین نواحی شامل کمر، آرنج، زانو، پاها، کف پا، پوست سر، صورت و کف دست هستند.
انواع و پسوریازیس
در حال حاضر انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پلاکی
رایجترین شکل پسوریازیس، پسوریازیس پلاکی است که باعث ایجاد لکههای پوستی خشک، برجسته و قرمز میشود. پلاکها ممکن است حساس باشند و دچار خارش شوند. از سوی دیگر ممکن است تعداد آنها کم یا زیاد باشد. این پلاکها معمولاً در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر میشوند.
ناخن
پسوریازیس میتواند ناخنهای دست و پا را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد گودی، رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ آن شود. ناخن پسوریاتیک ممکن است باعث شود که ناخن شل شده و از بستر خود جدا شود. در موارد شدید ممکن است شاهد خرد شدن ناخن نیز باشیم.
گوتات
این نوع از پسوریازیس در درجه اول بزرگسالان و جوانان را تحت تأثیر قرار میدهد. معمولاً توسط عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد میشود. این بیماری از طریق به وجود آمدن ضایعات کوچک و قطرهای و همچنین پوسته پوسته شدن بدن در قسمت بازوها یا پاها مشخص میشود.
معکوس
این بیماری عمدتاً چینهای پوستی کشاله ران، باسن و سینه را تحت تأثیر قرار میدهد. پسوریازیس معکوس باعث ایجاد لکههایی به رنگ قرمز میشود که با تعریق بدتر میشود. عفونتهای قارچی ممکن است باعث ایجاد این نوع شوند.
چرکی یا پوسچلر
این بیماری نوع نادری از پسوریازیس است که باعث ایجاد ضایعات چرکی میشود و در آن شاهد ایجاد لکههای گسترده در بخشهای مختلف بدن یا لکههایی محدود در کف دست یا کف پا هستیم.
اریترودرمیک
از نادرترین انواع پسوریازیس میتوان به پسوریازیس اریترودرمیک اشاره کرد که در آن کل بدن شما با زخمهای قرمز رنگ و پوسته پوسته پوشانده میشود و خارش یا سوزش شدیدی را تجربه خواهید کرد.
همچنین ببینید: مراقبت زخم
آرتریت پسوریاتیک
آرتریت پسوریاتیک باعث متورم شدن و درد مفاصل میشود و معمولاً به دلیل آرتروز است. گاهی علائم مفصلی اولین یا تنها علامت یا نشانه پسوریازیس است و گاهی اوقات فقط تغییرات در ناخن دیده میشود. علائم این بیماری متغیر است و آرتریت پسوریاتیک میتواند هر مفصلی را تحت تأثیر قرار دهد. این مسئله میتواند باعث سفتی و آسیب پیشرونده مفصل شود و در موارد حاد ممکن است منجر به آسیب دائمی مفصل شود.
زمان مراجعه به پزشک
در صورت داشتن علائم ، باید به پزشک مراجعه کنید. از سوی دیگر اگر به بیماری پسوریازیس مبتلا هستید، پیشنهاد ما این است که اگر علائم زیر را دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- شدید یا گسترده میشود.
- باعث ناراحتی و درد شما میشود.
- ظاهر پوست شما را با مشکل مواجه کرده است.
- باعث به وجود آمدن مشکلات مفصلی مانند درد، تورم یا ناتوانی در انجام کارهای روزانه میشود.
- به هیچ عنوان بهبود پیدا نمیکند.
درمان پسوریازیس
پزشکان تصور میکنند که پسوریازیس یک مشکل در سیستم ایمنی بدن است که باعث میشود پوست با سرعت بیشتری از حالت عادی بازسازی شود. در رایجترین نوع ، که به عنوان پسوریازیس پلاکی شناخته میشود، این گردش سریع سلولها منجر به ایجاد پوست اضافی و لکههای قرمز میشود.
دقیقاً علت این که چه عاملی باعث نقص سیستم ایمنی میشود کاملاً مشخص نیست. البته محققان معتقدند که عوامل ژنتیکی و محیطی در این امر نقش دارند و از سوی دیگر این بیماری مسری نیست.
عوامل تحریک کننده پسوریازیس
بسیاری از افرادی که مستعد ابتلا به پسوریازیس هستند ممکن است سالها هیچ علائمی نداشته باشند تا زمانی که بیمار توسط برخی عوامل محیطی با مشکل مواجه شده و بیماری تحریک میشود. محرکهای رایج پسوریازیس عبارتند از:
- عفونتهایی مانند استرپتوکوک گلو یا عفونتهای پوستی
- آب و هوا، به ویژه شرایط آب و هوای سرد و خشک
- آسیب به پوست مانند بریدگی یا خراش، گزش حشره یا آفتاب سوختگی شدید
- استرس
- سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود دخانیات
- مصرف زیاد الکل
- استفاده از داروهای خاص از جمله لیتیوم، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا
- قطع سریع کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا سیستمیک
نکته مهمی که باید بدانید این است که هر کسی میتواند مبتلا شود. البته حدود یک سوم موارد در سنین کودکی شروع میشود. نکته لازم به ذکر این است که عواملی وجود دارد که میتوانند خطر این بیماری را افزایش دهد:
سابقه خانوادگی
اگر یکی از والدین مبتلا باشد، خطر ابتلا به این بیماری برای فرزندان افزایش پیدا میکند و داشتن پدر و مادر مبتلا، شانس ابتلا به این بیماری را بیشتر میکند.
استرس
از آن جایی که استرس میتواند بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر بگذارد، با بالا رفتن استرس در فرد، خطر ابتلا به پسوریازیس نیز افزایش پیدا میکند.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن نه تنها خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش میدهد، بلکه ممکن است باعث شدت بیماری شود. سیگار کشیدن نیز ممکن است در بروز نشانههای اولیه بیماری نقش داشته باشد.
عوارض پسوریازیس
اگر مبتلا به پسوریازیس هستید، ممکن است به عوارض زیر دچار شوید:
- آرتریت پسوریاتیک که باعث درد، سفتی و تورم در مفاصل و اطراف آن میشود
- بیماریهای چشمی مانند ملتحمه، بلفاریت و یووئیت
- چاقی
- دیابت نوع 2
- فشار خون بالا
- بیماری قلب و عروقی
- سایر بیماریهای خود ایمنی مانند بیماری سلیاک، اسکلروز و بیماری التهابی روده مثل بیماری کرون
- مشکلات در بهداشت روانی، مانند کم شدن اعتماد به نفس و بروز مشکلاتی چون افسردگی
محصولات حمایتی برای درمان زخم های پسوریازیس
شرکت طبازیست پلیمر تولید کننده انواع پانسمانهای پیشرفته درمان زخم استفاده از اسپری آنتیسپتیک طباسپت، پانسمان ورقهای طبادرم و پانسمان پلیاورتان طبافلکس را جهت درمان حمایتی زخمهای ناشی از بیماری پسوریازیس توصیه میکند.
سخن آخر
در این مطلب نگاهی به بیماری انداخته و در مورد علت این بیماری، عوامل تاثیرگذار بر روی آن و انواع پسوریازیس توضیحات جامعی را به شما ارائه کردیم. توجه به نکات گفته شده در این مطلب به شما کمک میکند تا دید کاملی در رابطه با پسوریازیس بدست بیاورید.
بدون دیدگاه