دیابت بارداری | پیش دیابت
دیابت می تواند مشکلاتی را دردوران بارداری برای زنان و نوزادان آن ها ایجاد کند. عدم کنترل دیابت در دوران بارداری، احتمال ایجاد نقایص مادرزادی و سایرمشکلات را برای کودک افزایش می دهد.همچنین می تواند عوارض جدی برای مادران بوجود آورد.
مراقبت های بهداشتی قبل و در طول بارداری می تواند به جلوگیری ازتقایص مادرزادی و دیگر مشکلات سلامتی کمک کند.
درباره ی دیابت بارداری
دیابت یک بیماری متابولیکی است که سبب افزایش قند خون میشود. هورمون انسولین، قند را از خون به داخل سلولهای بدن منتقل میکند تا بدن بتواند آن را ذخیره کرده و یا برای انرژی آن را صرف کند. در این بیماری، بدن شما انسولین کافی را تولید نکرده و یا نمیتواند به طور مؤثر از انسولینی که تولید کرده برای تامین انرژی استفاده کند.
انواع دیابت در زنان
سه نوع رایج دیابت عبارتند از:
- دیابت نوع 1: پانکراس (لوزالمعده) انسولین تولید نمی کند یا به مقدار بسیار کمی تولید می کند که بدن نمی تواند از قند خون برای تامین انرژی استفاده کند.
- دیابت نوع 2: بدن یا انسولین بسیارکمی تولید می کند یا نمی توان از انسولین تولید شده برای تبدیل قند خون به انرژی استفاده کند. در برخی موارد دیابت نوع 2 را می توان با یک رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم کنترل کرد.
- دیابت بارداری: در زنان بارداری اتفاق میافتد که قبل از آن هیچ گاه دیابت نداشتهاند. هورمونهای انسداد انسولین تولید شده توسط جفت، باعث بالا رفتن قند خون در دوران بارداری می شود. بهطورکلی، دیابت بارداری به دودسته تقسیم میشود:
- کلاس A1 برای توصیف قند بارداری که میتوان آن را تنها از طریق رژیم غذایی کنترل کرد، استفاده میشود.
- کلاس A2 برای توصیف دیابت بارداری استفاده میشود که در آن از انسولین یا سایر داروهای خوراکی برای کنترل این بیماری استفاده میشود.
هرساله 2 تا 10 درصد از بارداری ها در ایالات متحده تحت تاثیر دیابت بارداری قرار می گیرند.
در زنانی که دیابت بارداری دارند، مهم است که پس از زایمان به ورزش و رژیم غذایی سالم ادامه دهد تا از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کنند یا آن را به تاخیر بیاندازد، همچنین باید قند خون خود را هر 1تا 3 سال یکبار بررسی کند.
علت دیابت بارداری
علت دقیق قند خون شناخته نشده است، اما احتمالاً هورمونها نقش مهمی در این زمینه ایفا میکنند. هورمونهایی که به هنگام بارداری به مقدار بالایی تولید میشوند. این همورمون ها شامل لاکتوژن جفت انسان (hPL) و سایر هورمون هایی که باعث افزایش مقاومت به انسولین می شوند.این هورمون ها با اثر بر جفت، به حفظ بارداری استحکام می بخشند. به مرور زمان، میزان این هورمونها در خون مادر افزایش مییابد و باعث شروع مقاومت بدن به انسولین می شوند.
عوامل خطر مرتبط با دیابت بارداری
عوامل خطردیابت نوع 1:
تصور می شود دیابت نوع 1 ناشی از یک واکنش ایمنی بدن است. عوامل خطر برای دیابت نوع 1 به اندازه ی پیش دیابت و دیابت نوع 2 مشخص نیست.این عوامل خطر شناخته شده عبارتنداز:
- ژنتیک و سابقه ی خانوادگی
- سن: معمولا در نوجوانی و جوانی خود را نشان می دهد.
درایالات متحده، افرادسفیدپوست بیشتراز افراد آفریقایی آمریکایی یا اسپانیایی یا لاتین تبار درمعرض ابتلا به دیابت نوع 1 هستند.
درحال حاضر، نحوه پیشگیری از دیابت نوع 1 به طور دقیق مشخص نیست.
عوامل خطر دیابت نوع 2:
شما در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستید اگر:
- پیش دیابت داشته باشید
- 45 سال یا بیشتر سن دارید
- سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت دارید
- کمتر از 3 بار درهفته فعالیت بدنی دارید
- سابقه ی دیابت بارداری دارید یا نوزادی با وزن بیش از 9 پوند به دنیا آورده اید.
- اگر بیماری کبد چرب غیرالکلی دارید، ممکن است درخطرابتلا به دیابت نوع 2 نیز باشید.
با تغییرات ثابت شده در شیوه ی زندگی می توانید از دیابت نوع 2 پیشگیری کرده یا آن را به تاخیر بیاندازید.این موارد شامل کاهش وزن، استفاده از رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم است.
عوامل خطر پیش دیابت:
شما درمعرض خطر پیش دیابت هستید اگر:
- اضافه وزن دارید
- سن شما 45 سال یا بیشتر است
- سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت دارید
- کمتراز 3 بار درهفته فعالیت بدنی دارید.
- مصرف قند و شیرینیجات به مقدار زیاد دارید.
- فشارخون بالا دارید
شما می توانید به تغییرات ثابت شده در شیوه ی زندگی از پیش دیابت پیشگیری یا آن را به تاخیر بیاندازید. این تغییرات شامل کاهش وزن، رژیم غذایی سالم وفعالیت بدنی منظم است.
عوامل خطر دیابت بارداری:
شما در خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید اگر:
- در بارداری قبلی دیابت بارداری داشتید
- نوزادی با وزن بیش از 9 پوند به دنیا آورده اید
- اضافه وزن دارید
- بیش از 25 سال سن دارید
- سابقه ی خانوادگی ابتلا به دیابت نوع 2 دارید
- اختلال هورمونی به نام “سندرم تخمدان پلی کیستیک”(PCOS) دارید
- فشار خون بالا دارید
دیابت بارداری معمولا پس از زایمان ازبین می رود،اما خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. احتمال چاقی کودک شما دردوران کودکی یا نوجوانی و ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده بیشتر است.
قبل از باردارشدن ممکن است بتوانید با تغییر سبک زندگی ازدیابت بارداری پیشگیری کنید.این تغییرات شامل کاهش وزن درصورت داشتن اضافه ئزن،رژیم غذایی سالم وفعالیت بدنی منظم است.
مشکلات دیابت در بارداری
قندخونی که درخانم باردار به خوبی کنترل نمی شود،می تواند مشکلاتی را برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد، برخی از این مشکلات عبارتنداز:
نقایص هنگام تولد
اندام های کودک در دو ماه اول بارداری شکل می گیرند،.در صورت عدم کنترل قند خون می تواند بر این اندام ها مانند: مغز، ستون فقرات و قلب اثربگذارد و باعث نقص های مادرزادی جدی درنوزاد درحال رشد شود.
سزارین
مادری که دیابت بارداری دارد و دیابت او به خوبی کنترل نشده است، احتمال بیشتری برای نیاز به سزارین برای زایمان دارد. زمانی که نوزاد با سزارین به دنیا بیاید، مدت زمان بیشتری طول می کشد تا مادرپس از زایمان بهبودی یابد. هم چنین دیابت می تواند منجرب به تاخیر روند بهبود زخم های ناشی از سزارین شود.
فشارخون بالا
فشار خون بالا می تواند هم به مادر و هم به جنین او آسیب برساند. ممکن است منجر به تولد زود هنگام نوزاد شود و همچنین می تواند باعث تشنج یا سکته مغزی( لخته شدن خون یا خونریزی مغز مادر) درحین زایمان شود.
زایمان زودرس (پیش از موعد)
زایمان زودرس می تواند منجرب به مشکلات تنفسی، قلبی، خونریزی معده، مشکلات روده ای و مشکلات بینایی شود. احتمال زایمان زودرس در زنان مبتلا به دیابت بیشتر از زنان بدون دیابت است.
قند خون پایین (هیپوگلیسمی)
افراد مبتلا به دیابت که انسولین یا سایر داروهای دیابت مصرف می کنند، ممکن است درمعرض افت شدید قند خون باشند. قندخون پایین اگر به سرعت درمان نشود می تواند بسیارجدی و حتی کشنده باشد. اگر زنان به دقت مراقب قند خون خود باشند و قند خون پایین را به موقع درمان کنند، می توانند از افت شدید قند خون جلو گیری کنند.
اگر دیابت زن باردار در دوران بارداری به خوبی کنترل نشده باشد،نوزاد او می تواند خیلی سریع پس از تولد دچار افت قندخون شود.قندخون نوزاد باید تا چند ساعت پس از زایمان کنترل شود.
سقط جنین یا مرده زایی
سقط جنین و ازدست دادن بارداری معمولا قبل از هفته ی بیستم اتفاق می افتد.مرده زایی به این معنی ست که بعداز 20 هفته، نوزاد دررحم می میرد.سقط جنین ممکن است به دلایل زیادی اتفاق بیفتد. مادربارداری که دیابت دارد و دیابت او به خوبی کنترل نشده است، احتمال بیشتری برای سقط جنین یا مرده زایی دارد.
7 نکته برای زنان مبتلا به دیابت
اگریک خانم مبتلا به دیابت، قندخون خود را قبل و درطول بارداری به خوبی کنترل کند،
می تواند شانس خود را برای داشتن فرزند سالم افزایش دهد.کنترل قند خون همچنین احتمال ابتلا به عوارض رایج دیابت یا بدترشدن مشکلات دردوران بارداری را کاهش می دهد.
اقداماتی که زنان می توانند قبل ودرطول بارداری برای جلوگیری از مشکلات انجام دهند عبارتنداز:
1.برنامه ریزی برای بارداری
قبل از باردار شدن به پزشک خود مراجعه کنید.پزشک باید اثراتی که دیابت قبلا روی بدن شما داشته است را بررسی کند.درمورد کنترل قندخون با شما صحبت کند، درصورت نیاز داروها را تغییر دهد وبرای پیگیری مکرر برنامه ریزی کند. اگر اضافه وزن دارید، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که قبل ازبارداری به عنوان بخشی از برنامه ی کنترل قندخون،سعی کنید وزن خود را کاهش دهید.
2.مداوم و منظم به پزشک مراجعه کنید
یک زن مبتلا به دیابت، بیشتر از یک زن باردار بدون دیابت نیاز دارد که درطول بارداری به پزشک مراجعه کند.
3.غذای سالم بخورید
یک متخصص تغذیه می تواند در ایجاد یک برنامه ی غذایی سالم به شما کمک کند. همچنین می تواند در یادگیری نحوه ی کنترل قندخون دردوران بارداری نیز به شما کمک کند.
4.به طور منظم ورزش کنید
ورزش راهی موثر برای کنترل قند خون است. همچنین به تعادل مصرف غذا کمک می کند. پس از مشورت با پزشک می توانید به طور منظم قبل،درحین وبعداز بارداری ورزش کنید.پنج روز درهفته حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی با شدت کم تا متوسط داشته باشید.این فعالیت ها می تواند پیاده روی سریع، شنا و نرمش باشد.
5.قرص ها و انسولین را صبق دستور مصرف کنید
اگرقرص دیابت یا انسولین توسط پزشک تجویز شده است،آنها را طبق دستور و در زمان مشخص شده مصرف کنید تا به کنترل قندخون کمک کنید.
6.قندخون پایین (افت قند خون) را سریع کنترل ودرمان کنید
در صورتی که قرص دیابت یا انسولین مصرف می کنید، داشتن یک منبع قند سریع مانند آب نبات سفت،قرص گلوکز یا ژل همیشه درد سترس داشته باشید.همچنین خوب است که به اعضای خانواده، دوستان و همکاران نزدیک آموزش دهید که چگونه درصورت واکنش شدید قند خون پایین،کمک کنند.
7.همیشه قندخون خودرا کنترل کنید
بارداری باعث می شود نیاز بدن به انرژی تغییر کند، بنابراین سطح قندخون می تواند خیلی سریع تغییر کند.باید قند خون خودرا طبق دستورپزشک مرتبا چک کنید.یادگیری نحوه ی تنظیم میزان مصرف غذا،ورزش و استفاده از انسولین،بسته به نتایج آزمایش قندخون بسیار مهم است.
پیش دیابت
پیش دیابت به حالتی گفته می شود که قندخون بالاتر از حد طبیعی است ولی هنوز به دیابت تبدیل نشده است.اگر دربیش از دوبار اندازه گیری قندخون ناشتا بین 100 تا 125 باشد،احتمال پیش دیابت وجود دارد ودرصورت عدم درمان می تواند به دیابت نوع 2 تبدیل شود. همچنین پیش دیابت برگشت پذیر است و میتوان آن را درمان کرد.
خوردن غذاهای سالم، قراردادن فعالیت بدنی به عنوان بخشی از برنامه روزانه وحفظ وزن مناسب می توانند به بازگرداندن قند خون به حالت طبیعی کمک کنند.
علائم پیش دیابت
پبش دیابت معمولا هیچ علامت یا علائمی ندارد.یکی از نشانه های احتمالی پیش دیابت تیره شدن پوست درقسمت های خاصی از بدن است. این نواحی می توانند شامل گردن، زیر بغل و کشاله ی ران باشد.
علائم و نشانه های کلاسیک که نشان می دهد شما از پیش دیابت به دیابت نوع 2 رفته اید عبارتند از:
- افزایش تشنگی
- تکرر ادرار
- افزایش گرسنگی
- خستگی
- تاری دید
- بی حسی یا گزگز در پاها یا دست ها
- عفونت های مکرر
- زخم هایی که دیر التیام می یابند
- کاهش وزن ناخواسته
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگردرمورد دیابت نگران هستید یا اگر علائم و نشانه های دیابت دارید،به پزشک مراجعه کنید.در صورت داشتن هرگونه فاکتورخطر برای دیابت، با پزشک خود مشورت کنید.
علت پیش دیابت
علت دقیق پیش دیابت ناشناخته است، اما به نظر می رسد سابقه ی خانوادگی، شیوه زندگی و ژنتیک نقش مهمی را ایفا می کنند..
بیشتر گلوکزدربدن شما ازغذایی که می خورید به دست می آید.وقتی غذا هضم می شود،قند وارد جریان خون شما می شود.انسولین اجازه می دهد تا قند وارد سلول های شما شودکه میزان قند خون را کاهش می دهد.
انسولین توسط غده ای به نام پانکراس (لوزالمعده) که درپشت معده قراردارد تولید می شود.
هنگام غذاخوردن،پانکراس انسولین را وارد خون می کند وهنگامی که سطح قند خون کاهش می یابد،ترشح انسولین در خون را کند می کند.
هنگامی که شما مبتلا به پیش دیابت هستید،این روند به خوبی کار نمی کند.در نتیجه،به جای سوخت رسانی به سلول ها،قند درجریان خون انباشته می شود.
علل ایجاد اختلال در این روند عبارتند از:
- ممکن است پانکراس شما انسولین کافی تولید نکند
- سلول های شما دربرابر انسولین مقاوم می شوند واجازه ی ورود قند زیاد را نمی دهند
همچنین ببینید: مراقبت از پای دیابتی
عوامل خطر در پیش دیابت
همان عواملی که احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهند،خطر ابتلا به پیش دیابت را نیز افزایش می دهند.این عوامل عبارتنداز:
- وزن: هرچه بافت چربی بیشتری داشته باشید، به خصوص درداخل و بین ماهیچه ها و اطراف شکم سلول های شما دربرابر انسولین مقاوم تر می شوند.
- دورکمر: اندازه ی بزرگ کمر می تواند نشان دهنده ی مقاومت به انسولین باشد. خطرمقاومت به انسولین برای مردان بادورکمر بزرگتر از 40 اینچ و برای زنان بزرگتر از 35 اینچ افزایش می یابد.
- رژیم غذایی: خوردن گوشت قرمز و گوشت های فراوری شده و نوشیدنی های شیرین شده با شکر با افزایش خطر ابتلا به پیش دیابت مرتبط هستند.
- عدم تحرک: هرچه نحرک کمتری داشته باشید،خطر ابتلا به پیش دیابت در شما بیشتر است
- سن: اگرچه دیابت می تواند درهرسنی،ایجادشود،خطرابتلا به پیش دیابت بعداز 35 سالگی افزایش می یابد.
- سابقه ی خانوادگی: اگر والدین یا خواهر وبرادری مبتلا به دیابت نوع 2 داشته باشید،خطر ابتلا به پیش دیابت در شما افزایش می یابد.
- نژادیا قومیت:برخی از افراد ازجمله سیاه پوستان، اسپانیایی تبارها، سرخپوستان آمریکایی و آسیایی آمریکایی ها بیشتر درمعرض ابتلا به پیش دیابت هستند.
- دیابت بارداری: اگردردوران بارداری به دیابت مبتلا بودید(دیابت بارداری)،شما و فرزندتان درمعرض خطر بیشتری برای ابتلا به پیش دیابت هستید
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: زنان مبتلا به این عارضه رایج-که با دوره های قاعدگی نامنظم،رشد موهای زاءد وچاقی مشخص می شود-بیشتر درمعرض خطر ابتلا به پیش دیابت هستند
- خواب: افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب درمعرض خطر افزایش مقاومت به انسولین هستند.افرادی که اضافه وزن دارند یاچاق هستند، بیشتر درمعرض خطرابتلا به آپنه انسدادی خواب هستند.
- دود تنباکو: سیگارکشیدن ممکن است مقاومت به انسولین را افزایش دهد وخطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در افراد مبتلا به پیش دیابت افزایش دهد. سیگار کشیدن همچنین خطر ابتلا به عوارض دیابت را افزایش می دهد
سایر شرایط مرتبط با افزایش خطر ابتلا به پیش دیابت عبارتنداز:
- فشارخون بالا
- سطوح پایین کلسترول لیپوپروتئین باچگالی بالا-کلسترول خوب
- سطوح بالای تری گلیسیرید
- عوارض پیش دیابت:
پیش دیابت با آسیب طولانی مدت ازجمله آسیب به قلب،رگ های خونی وکلیه ها مرتبط است،حتی اگر به دیابت نوع 2 پیشرفت نکرده باشد. همچنین با حملات قلبی ناشناخته(خاموش) مرتبط است.
پیش دیابت می تواند به دیابت نوع 2 تبدیل شود که منجر به عوارض زیر می شود:
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- بیمارقلبی
- سکته
- بیماری کلیوی
- آسیب عصبی
- بیماری کبرچرب
- آسیب چشمی،ازجمله ازدست دادن بینایی
- قطع عضو
پیشگیری از پیش دیابت
انتخاب سبک زندگی سالم می تواند به شما کمک کند از پیش دیابت وپیشرفت آن به دیابت جلوگیری کنید، حتی اگر دیابت درخانواده ی شما وجود داشته باشد
- خوردن غذای سالم
- فعالیت بدنی منظم
- ازدست دادن وزن اضافی
- کنترل فشارخون و کلسترول بالا
- عدم مصرف دخانیات
بدون دیدگاه